Home » Blog » Blog 2: Waarom gebaren bij peuters en kleuters?

Blog 2: Waarom gebaren bij peuters en kleuters?

  • by

Wat is kindergebaren?

Kindergebaren zijn hetzelfde als babygebaren. Alleen klinkt het een beetje vreemd om te praten over babygebaren als je het toepast bij peuters en kleuters. Bovendien is de belevingswereld van een peuter of kleuter heel anders dan die van een baby, waardoor andere gebaren (woorden) voor het interessant en relevant zijn.

Als de spraakontwikkeling minder snel gaat

Niet alleen voor baby’s, maar ook bij oudere kinderen kun je gesproken taal ondersteunen met gebaren. Bij het ene kind ontwikkelt de spraakmotoriek zich nu eenmaal sneller dan bij de ander. Niet kunnen vertellen wat je wilt of bedoelt, kan een hoop frustratie opleveren bij zowel het kind zelf als de ouders.

Gebaren stelt je peuter / kleuter in staat om te communiceren met jou

In die gevallen kunnen ook voor oudere kinderen als peuters en kleuters gebaren een uitkomst bieden! De motoriek van armen en benen is over het algemeen bij deze kinderen namelijk wel goed ontwikkeld. Dit betekent dat kinderen in deze leeftijdsgroep zich via gebaren wel goed kunnen uitdrukken. Dit stelt hen in staat om jou iets te vragen (mag ik fruit?) of jou dingen te vertellen uit hun belevingswereld (kijk, een hond!). Dus door met je kind te gebaren, stel je hem/haar in staat om te communiceren.

In die gevallen kunnen ook voor oudere kinderen als peuters en kleuters gebaren een uitkomst bieden! De motoriek van armen en benen is over het algemeen bij deze kinderen namelijk wel goed ontwikkeld. Dit betekent dat kinderen in deze leeftijdsgroep zich via gebaren wel goed kunnen uitdrukken. Dit stelt hen in staat om jou iets te vragen (mag ik fruit?) of jou dingen te vertellen uit hun belevingswereld (kijk, een hond!). Dus door met je kind te gebaren, stel je hem/haar in staat om te communiceren.

Voordelen van gebaren bij peuters en kleuters

Dit heeft veel voordelen, bijvoorbeeld: het vergroot het zelfvertrouwen van je kind, geeft meer rust in jullie gezin, beter contact onderling en stimuleert de taalontwikkeling van je kind. Overigens zie ik vaak dat oudere broertjes en zusjes het ook erg leuk vinden om op deze manier te communiceren met hun jongere broertje/zusje.

Kinderen blijven leren door te zien

Daarnaast geldt ook voor peuters en kleuters nog altijd dat kinderen vooral leren door te zien. In de kleuterklas van mijn oudste dochter werd bij het leren herkennen van de letters ook gebruik gemaakt van gebaren. Weliswaar niet de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal, maar er werd wel degelijk gebruik gemaakt van een gebaar om de kinderen te helpen de letters te onthouden.

Gebaren bij peuters en kleuters Froukje's Babygebaren

Daarnaast geldt ook voor peuters en kleuters nog altijd dat kinderen vooral leren door te zien. In de kleuterklas van mijn oudste dochter werd bij het leren herkennen van de letters ook gebruik gemaakt van gebaren. Weliswaar niet de gebaren uit de Nederlandse Gebarentaal, maar er werd wel degelijk gebruik gemaakt van een gebaar om de kinderen te helpen de letters te onthouden.

Hoe beïnvloedt het gebruik van gebaren de verdere spraakontwikkeling?

In tegenstelling tot wat je wellicht zou verwachten, zien we dat de spraakontwikkeling bij kinderen die ook gebaren sneller gaat dan bij kinderen die niet de gebaren erbij leren. Maak je dus zeker geen zorgen dat het gebruik van gebaren de spraakontwikkeling in de weg zit. Vaak zien we dat het gebaar verdwijnt zodra het kind het woord (goed) kan zeggen.

En het mooie van gebaren is: je bent nooit te laat, want je kunt er op elk moment mee beginnen!

Geïnteresseerd? Neem eens een kijkje bij ons workshopaanbod! Geïnteresseerd in een privé workshop afgestemd op de leeftijd en interesses van jouw kind? Neem contact met ons op. We bespreken graag de mogelijkheden met je.