Home » Blog » Blog 3: Hoe babygebaren leren?

Blog 3: Hoe babygebaren leren?

  • by

Waarmee moet je nu beginnen als je wilt starten met het leren babygebaren? In het begin kan het wat overweldigend zijn. Zoveel woorden en gebaren. Toch is het echt niet zo moeilijk om te beginnen met Babygebaren. In deze blog geven we je 5 tips hoe te beginnen met babygebaren!

Tip 1: begin met maximaal 6-8 gebaren

Om het zowel voor jezelf als je kind overzichtelijk te houden kun je het beste beginnen met een klein aantal gebaren, zeg 6 tot 8. Als je merkt dat je kind interesse heeft in de gebaren kun je dit uitbreiden. En interesse betekent niet dat hij/zij al meteen terug gebaart. Als je ziet dat je kind met volle aandacht naar je handen kijkt is dat al een belangrijk signaal. Herhaal het woord en gebaar nog een keer. Grote kans dat je beloond wordt met een grote lach.

Tip 2: kies een aantal gebaren voor jezelf en voor je kind

Sommige gebaren zijn heel handig voor jou als ouder/verzorger. Hoe fijn is het als je kind kan aangeven dat hij/zij iets wil eten of drinken of een vieze luier heeft. Maar dat zijn niet per sé voor je kind de meest interessante gebaren. Je kind wil je liever iets vertellen over jullie huisdier, de favoriete knuffel of de bus die jullie dagelijks onderweg zien. Kies daarom een combinatie van een aantal gebaren die voor jou handig zijn (zogenaamde oudergebaren) en een aantal gebaren die voor je kind interessant zijn (zogenaamde kindergebaren). Op deze manier is het voor jullie beide leuk en functioneel.

5 tips om te beginnen met babygebaren

Tip 3: maak het gebaar met of op het lichaam van je kind

Vouw voorzichtig de handen van je kindje in de juiste vorm of maak het gebaar op het lichaam van je kind. Als je kind het gebaar niet alleen ziet, maar ook voelt, helpt dit je kind om het gebaar te onthouden.

Tip 4: heb geduld

Verwacht niet dat je kind meteen terug gebaard. Dit heeft tijd nodig. Gemiddeld maken kinderen rond 8 maanden hun eerste gebaar. Maar goed, dat is slechts een gemiddelde. Net zoals het eerste woordje gemiddeld rond de eerste verjaardag wordt gezegd. In praktijk verschilt dit gewoon sterk per kind. Bij mijn oudste dochter kwamen het eerste woordje en eerste gebaar nagenoeg tegelijk.

Daarnaast zijn er ook verschillende factoren van invloed op hoe snel je kind het gebaren oppikt. Bijvoorbeeld hoeveel mensen in zijn/haar omgeving gebruik maken van gebaren, hoeveel gebaren er tegelijk worden aangeboden en in welke fase van de ontwikkeling je kind is. Als hij/zij heel druk is met het oefenen met staan en lopen is er vanzelfsprekend minder aandacht voor gebaren.

Tip 5: wees consistent

Ook al gebaart je kind nog niet terug of wellicht niet meer, blijf zelf gewoon volhouden. Het feit dat je kind niet (meer) terug gebaart betekent niet dat hij/zij het niet ziet of er geen aandacht voor heeft. Grote kans dat er iets anders is in de ontwikkeling dat op dit moment de aandacht vraagt. Zo van de ene op de andere dag kan daar ineens het eerste gebaar van je kind zijn of pakt hij/zij het gebaren weer op nadat je een paar weken lang geen gebaar hebt gezien.

Wil jij ook aan de slag met Babygebaren? Meld je aan voor één van onze workshops!