Home » Blog » Blog 4: Voorlezen met babygebaren

Blog 4: Voorlezen met babygebaren

  • by

Baby’s zijn gek op boekjes en voorlezen! Ze vinden het fijn om naar de plaatjes te kijken en naar je stem te luisteren. Voorlezen is bovendien enorm belangrijk voor de taalontwikkeling van je kindje. Ook babygebaren dragen bij aan de taalontwikkeling van je kindje (zie blog Waarom Babygebaren). Een win-winsituatie dus als je tijdens het voorlezen ook nog eens gebruik maakt van babygebaren!

Gebaren van veelvoorkomende woorden

Als je start met babygebaren kies je eerst een klein aantal woorden om mee te beginnen (zie blog Hoe begin je met Babygebaren hierover). Ook tijdens het voorlezen is het fijn om een aantal woorden te kiezen die je gaat ondersteunen met gebaren. In de meeste prentenboeken en voorleesboeken zijn er een altijd aantal kernwoorden die steeds terugkomen. Deze zijn dus ideaal om te ondersteunen met gebaren.

Lees het boek zelf en zoek de gebaren op

Het is dus handig om het boek zelf al een keer te lezen voordat je het gaat voorlezen aan je kindje. Dan kun je zelf een aantal woorden kiezen die je wilt ondersteunen met gebaren. Ken je het gebaar niet dat bij dat woord hoort? Zoek het dan online op, bijvoorbeeld in het online gebarenwoordenboek van het Nederlands Gebarencentrum.

Bedenk zelf een gebaar voor eigennamen

In boeken staan ook veel namen van karakters. Soms zijn die karakters zo populair dat er zelfs een gebaar voor bestaat. Nijntje gebaar je bijvoorbeeld door je wijsvingers te kruisen voor je kin. Kun je geen gebaar vinden voor de naam van het personage? Dan verzin je gewoon zelf een gebaar. Bij de presentatie van de eerste DVD van Nijntje in gebarentaal had de organisatie bijvoorbeeld bedacht dat Dick Bruna zichzelf kon voorstellen door zijn kenmerkende grote snor te gebaren.

Gebaar voor Nijntje

Een boek vasthouden en tegelijk gebaren…hoe dan?

Een heel praktisch probleempje waar ik zelf tegenaan liep toen ik wilde gaan gebaren tijdens het voorlezen: hoe kan ik nu een boek vasthouden en tegelijk gebaren?! Ik vond hiervoor uiteindelijk een heel simpele oplossing: ik gebruik een kookboekstandaard om het boek op te zetten! Je kunt het boek dan voor of naast je neerzetten zodat jij je handen vrij hebt om te gebaren.

Voorlezen met babygebaren

Wist je dat…

…je je kindje gratis lid kunt maken van de Bibliotheek? Tot hij/zij 18 jaar is, kun je gratis boeken blijven lenen. Dan kunnen jullie dus nog wel even vooruit met voorlezen met gebaren. Bovendien krijg je via Boekstart een koffertje met 2 boekjes helemaal gratis!

Veel plezier met voorlezen!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *