Communiceren met je baby voor hij/zij kan praten?

In 1 avond alle tools in handen voor meer verbinding en plezier met je kleintje

Actief in de Betuwe sinds 2015
150+ cursisten

Hoe fijn zou het zijn als…

…je begrijpt wat jouw baby of dreumes wil, ziet, hoort, denkt of voelt? Alleen kunnen baby’s pas rond hun eerste verjaardag hun eerste woordje zeggen. Daarna duurt het nog bijna een jaar voordat ze in zinnen gaan praten. Er is een manier waarop je jouw baby/dreumes al eerder met jou kan laten communiceren: via babygebaren.

Babygebaren is de sleutel tot meer interactie met je baby

Door babygebaren te gebruiken:

 • begrijp jij voortaan beter wat je baby wil/bedoelt
 • stimuleer je de taalontwikkeling van je kind
 • en heb je vooral meer plezier tijdens dagelijkse momentjes met je baby

Jij kunt dit ook ervaren

Als moeder van twee dochters (2015 & 2021) weet ik als geen ander hoe frustrerend het is als je niet snapt wat je kindje nu wil. Ik kon zien dat er van alles in het koppie van m’n dochter om ging, maar doordat ze nog niet kon praten, kon ze dit mij vaak niet vertellen. Er ging een wereld voor ons open toen we babygebaren ging gebruiken. Zeker als dreumes vergrootte ze haar woordenschat enorm snel. Ze kon immers zowel gebaren als gesproken woorden gebruiken. Doordat mijn dochter zich steeds beter kon uiten, ontstond er meer rust in huis. Dit bood ook meer ruimte voor plezier en echt te genieten van dagelijkse momentjes.

Vanuit mijn enthousiasme voor babygebaren ben ik in 2015 meteen een docententraining gaan volgen. Sindsdien deel ik mijn kennis en ervaringen met zowel ouders/verzorgers als met professionals in de kinderopvang. Zodat ook jij kunt ervaren hoe babygebaren het dagelijks contact met jouw kleintje verrijkt.

Babygebaren is makkelijker dan je denkt

Het lijkt misschien moeilijk, maar babygebaren is een stuk makkelijker dan je denkt. De meeste gebaren zijn eigenlijk heel logisch of er is een simpel ezelsbruggetje te maken. Daardoor is het tot nu toe alle cursisten gelukt om in korte tijd een groot aantal gebaren te leren en toe te passen. Waardoor ook zij met meer aandacht konden communiceren met hun baby.

Naast dat het een leuke, gezellige avond was, was het ook enorm leerzaam. Froukje nam echt de tijd om uitleg te geven en voor te doen en haar enthousiasme werkt aanstekelijk. Wij zijn gelijk de volgende ochtend begonnen met het inzetten van gebaren.

Ellen – mama van Noor (6 maanden)

Tijdens de interactieve workshop Baby- en Kindergebaren leer je in anderhalf uur circa 25 gebaren. Daarnaast krijg je ook veel handige tips. Op een speelse manier verwerken we de gebaren in liedjes en spelletjes. Dit maakt het voor jou makkelijker om de gebaren te onthouden. Aan het begin van de workshop ontvang je bovendien een werkboek. Daarmee kun je thuis alle gebaren nog eens rustig doornemen. Na één avond ken je alle ins en outs en kun je de volgende dag meteen aan de slag.

Na het volgen van deze workshop:

 • Weet jij hoe je kunt starten met babygebaren
 • Kun jij de gebaren bij jouw kindje herkennen
 • Weet jij hoe en wanneer je het gebaren met je kindje kunt uitbreiden
 • Kun jij gebaren verwerken in liedjes en tijdens het voorlezen

In de workshop babygebaren komt het volgende aan bod:

 • Theorie over wat Babygebaren is, voor wie en wanneer je er mee kunt beginnen
 • 25 gebaren rondom de thema’s Eten & Drinken, Dieren, Spelen en Naar Bed
 • Gebaren herkennen bij kinderen
 • Filmpjes van kinderen van verschillende leeftijden die gebaren
 • Praktische tips over het starten met babygebaren
 • Bonus: liedjes met daarin babygebaren verwerkt
 • Bonus: spelletjes die je helpen gebaren te onthouden

Praktische info

In 2024 wordt de workshop Babygebaren weer regelmatig gegeven. De volgende data zijn al ingepland:

 • dinsdag 14 mei

De workshop vindt altijd plaats van 20:00u-21:30u.

De workshops vinden plaats aan de Hertog Reinaldlaan 8 in Tiel. Parkeren in de omgeving is gratis. Station Tiel is op loopafstand (1km).

Kosten

De kosten van de workshop bedragen € 39 p.p. incl. werkboek ter waarde van € 9,95. Er is ook een early-bird tarief: meld jij je minimaal 1 maand van tevoren aan dan betaal je slechts € 34

De groepsomvang is minimaal 3 en maximaal 6 personen.

Ik vond het een leuke workshop waarbij het ook echt leuk was om veel te oefenen en te doen zo blijf het ook beter hangen.

Vivian – mama

Genoten van de workshop babygebaren! We hebben veel gebaren geleerd en door de herhaling heb ik ze verbazingwekkend goed onthouden. Ik kan meteen aan de slag met de gebaren! Ook fijn dat we achtergrondinformatie hebben gekregen over babygebaren, hiermee kan ik nu uitleggen aan de mensen om mij heen waarom het zo handig en leuk is.

Dorian – gastouder

Vanaf welke leeftijd kan ik starten met babygebaren?

Je kunt babygebaren aanbieden vanaf circa 6 maanden.

Mijn baby is pas 3 maanden oud, kan ik toch meedoen?

Natuurlijk! Kun jij alvast een beetje oefenen en kun je vol aan de slag zodra je baby aandacht krijgt voor jouw handen.

Is de workshop babygebaren alleen voor ouders?

De workshop babygebaren is voor iedereen die voor jonge kinderen zorgt en/of met ze werkt. Dus opa’s, oma’s, ooms, tantes, pedagogisch medewerkers, gastouders, oppassen, jullie zijn allen ook van harte welkom!

Mijn kind zegt al een paar woordjes, heeft het dan nog zin om te starten met babygebaren?

Jazeker! Sommige woorden zijn vrij makkelijk te zeggen terwijl andere woorden nog lastig zijn in gesproken taal. Vaak is dan het gebaar een stuk makkelijker. Door een dreumes babygebaren aan te bieden, geef je hem/haar dus de mogelijkheid om de woordenschat enorm te vergroten. Bovendien pikken dreumesen het gebaren meestal snel op waardoor jullie er beide ook al gauw voordeel van hebben.

Ik heb een andere vraag…

Neem gerust contact op via: froukje@froukjesbabygebaren.nl of 06-47876827. Ik beantwoord je vragen graag!


Wil je een workshop organiseren voor je collega’s van bijvoorbeeld een kinderopvangorganisatie of gastouderbureau? Neem dan een kijkje op de pagina Workshops voor Professionals.


Voor workshops Babygebaren in de Betuwe: Tiel, Geldermalsen, Meteren, Buren, Maurik, Lienden, Echteld, Culemborg, Dodewaard, Zetten, Andelst, Ommeren, Zaltbommel, Ochten, Kesteren, Opheusden, Beusichem, Beesd, Waardenburg